CEA marker nowotworowy normy

izik portal

Temat: Uwaga!
Ja miałam robione markery nowotworowe w szpitalu , jak byłam na reumatologii.Są dobre, tzn każdy ma nazwę i parametry. I tak: AFP(wątrobowe) 6,52ng/ml (norma 0,0-8,6) CA125(trzustka i jajniki)14,2U/ml(12-65) CA15-3(sutka)7,3 U/ml(normy nie znam) CA 19-9(p.pokarm,żoł-jelitowe, trzustki)17,9 U/ml (0-37) CEA<0,5(płuc i przełyku)(0-3) i markery wzw(wątrobowe) HBsAg-ujemne, anty-HCV-ujemne. Lrkarz stwierdził,że nie mam nigdzie zmian rakowych, to najważniejsze. Gorzej mam z Rtg stawów rąk.Mam w nich...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,36118,77728815,77728815,Uwaga_.html



Temat: Pół roku po zabiegu i mam stany podgoraczkowe
norma 320 amylaza krew 95 norma 90 GGTP 50 norma 55 Dechydrogenaza 120 norma 240. Nie wiem co jest grane z moim organizmem. Stawiam na trzustke. Dodam jeszcze ze szumi mi...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,30099,69679507,69679507,Pol_roku_po_zabiegu_i_mam_stany_podgoraczkowe.html


Temat: co to sa markery???
Lista nowotworów i przypisanych mu markerów nowotworowych tzw.antygenów Podane normy mogą nieco odbiegać od obecnych wartości w laboratoriach. Nowotwór > Markery Jajników CA 125, CA 72-4, TPA, AFP, hCG Piersi CA 15-3, CEA, TPA, TK, p53, uPA Trzustki i dróg żółc. CA 19-9, CEA, TPA Okrężnicy, odbytnicy TPA, CEA, CA 19-9, p53 Żołądka CEA, CA 72-4, CA 19-9 Wątroby TPA, AFP Jąder AFP, hCG, TPA Prostaty PSA, fPSA, TPA, PAP Pęcherza moczowego TPA Płuc TPA, NSE, CEA, TK, p53 Mózgu, czerniak S100 Neuroblastoma HVA, VMA, NSE Chłoniak, białaczka TK, b-2 mikroglobulina Zakresy norm we krwi dla wymienionych markerów nowotworowych: CEA <4 pg/ml TPA-M <75 U/l CA 15-3 <30 U/l CA 19-9 <24 U/l CA 125 II <30 U/l CA 125 < 35 U/ml CA...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37372,45460640,45460640,co_to_sa_markery_.html


Temat: nie we wałasnym imieniu
guz nowotworowy wątroby prawdopodobnie rak wywodzący się z komórek wątrobowych symbol c22 to taki skrót myślowy odnośnie raka(wszystkie symbole c oznaczają raka). Zator rozsiany płuc w przebiegu choroby (w domyśle raka wątroby) Nadciśnienie tętnicze i tu znów symbol Dna moczanowa Przerost prostaty Markery cea w normie afp w normie ca 19-9 wysoko ponad normę (róznie w róznych laboratoriach ale generalnie norma do...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37372,38474891,38474891,nie_we_walasnym_imieniu.html


Temat: Do Doktora Jedrucha
Bardzo wysoki poziom markera ca 19-9 norma do 35 wskazuje na raka trzustki choć marker może być podwyższony też w iinych chorobach układu pokarmowego,AFP alfafetoproteina to marker chorób wątroby jest w normie ,podwyzszone leukocyty wysokie OB wskazują na stan nowotworowy i stan zapalny,bardzo niska hemoglobina wskazuje albo na jakieś krwawienie albo jest to wynik po operacji,nie mniej na pewno trzeba coś z tym zrobić przetoczyć krew,cea w normie lekko podwyższone transaminazy zwłaszcza alat ....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37372,50819372,50819372,Do_Doktora_Jedrucha.html


Temat: ob!
Mało wiarygodne badanie jesli chodzi o stany nowotworowe - na chemioterapii i onkologii robili je sporadycznie twierdzac ze nic nie wnosi...i faktycznie Tatuś umierał na zaawansownego raka zoładka a miał OB na poziomie 8-15. Gdy wykryto raka zoładka (guz o srednicy blisko 8.5cm) a OB 10. Zreszta to samo było z markerem CEA najwyzszy poziom miał 1,6 a wiec w normie... Ja...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37372,90974739,90974739,ob_.html


Temat: markery
To coś jest nie tak do końca w Twojej interpretacji wyniku markera CEA, ponieważ prawidłowe normy wynoszą dla niepalących do 5 ng/ml, a dla palących do 10 ng/ml. Obecność komórek nowotworowych...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37372,59344490,59344490,markery.html


Temat: markery
markery witam w lipcu 2006 miałam operację usunięcia raka odbytnicy. od tego czasu miałam 3 razy sprawdzane markiery nowotworowe CEA oraz C19.9. O ile ten pierwszy urósł z poziomu 0,9 na 1,6 ( norma 5) o tyle ten drugi z poziomu 24 urósł mi na 46 (norma 37). Nie wiem co o tym mysleć... Onkolog mi powiedziała, że ten drugi tj C19.9 nie jest tak wazny jak ten pierwszy, a pierwszy jest w normie. Niepokoi mnie to... Może ktos był w podobnej sytuacji i podzieliłby się swoją wiedzą?... Nadmienię, że jestem cały czas w trakcie chemioterapii.... Jesli markery rosna i przekaraczają normy... to chyba chemia nie działa? Nie wiem już sama.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37372,55002515,55002515,markery.html


Temat: marker CEA
marker CEA mam pytanie o wzrost i poziom markera CEA. wiem, że norma u osób niepalących jest do 3, a stany wyższe mogą oznaczać nie tylko zmiany nowotworowe, ale też zapalenia. ... czczo) i wynik był 6,88... zrobiła już kilka badań (m.in. trzustki, która jest powiększona, ale ponoć bez niepokojących zmian, do tego dzisiejszy wynik enzymu wyszedł w normie). czy jest on podatny...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37372,55028403,55028403,marker_CEA.html


Temat: poziom CEA
Poziom markerów nowotworowych CEA tzw. antygen jest obecnie w normie, CA19,9 to też marker, jeśli wynik jest faktycznie poprawnie napisany to też jest w granicach dopuszczalnej normy. Markery przeważnie służą w ... wniosku, ale nalezy zaznaczyć, że sa przydatne gdy w momencie wykrycia choroby były podwyższone powyżej normy szczególnie jeśli dość znacznie. pozdrawiam Robert
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37372,60140655,60140655,poziom_CEA.html


Temat: Rak piersi
Witam,przepraszam,że się wcinam w nieswój post,ale mam pytanie moja mama jest prawie pięć lat od zachorowania na raka piersi,robi badania i właśnie wczoraj odebrała wyniki markerów nowotworowych CA 15-3 nie wiem jaka jest norma raz było napisane,że do 53 U/ml więc wynik byłby dobry,bo jej wyszło 25,71 U/ml ale tu jest już inna norma 0-25 U/ml, więc wynik trochę podwyższony,ona się strasznie tym załamała,boi się,że ma jaką wznowę,bo OB wyszło 20,ale marker CEA 2,16 ng/ml dobry (norma 0-3,4 dla niepalących ),ale może ma jakiś stan zapalny, czy ktoś wie jaka jest norma markerów CA 15-3? podobno to zależy od odczyników,wyczytałam ,że norma jest do 30,moja mama poszła powtórzyć badanie do innego laboratorium,narazie czakamy na wynik,wybiera się też do swojego onkologa,ale to dopiero we wtorek,martwię...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37372,61716416,61716416,Rak_piersi.html


Temat: Do emgro
Chyba chodzi o marker CEA, a nie CA125, takiego jak CEA125 nie ma. Czytałem tez poprzedni wątek. Norma markera CEA dla osób niepalących wynosi do 5,0 a dla palących do 10,0. Moim zdaniem poziom tego markera jak przed operacją, w trakcie chemii oraz po jej zakończeniu jest normie, ale trudno go uznawać za czynnik wskazujący na obecność lub nieobecność choroby (komórek nowotworowych)....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37372,62610500,62610500,Do_emgro.html


Temat: jejku nie wierze !!!
... do końca nie wiem co to... Ostatnio lekarz kazał zrobić badanie CEA - markery nowotworowe j. grubego - wynik w zasaszie w normie, ale blisko górnej granicy, więc badanko do powtórzenia...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,13008,48791693,48791693,jejku_nie_wierze_.html


Temat: Do dziewczyn, które mają(miały) bezpłodnych mężów.
W dowiedzieć się więcej - wyniki są w normie - estradiol i AFP jedynie podwyższone, ale mam nadzieję, że to nic takiego. Za te wszystkie badania + usg zapłacilismy 800 zł...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,191,66491230,66491230,Do_dziewczyn_ktore_maja_mialy_bezplodnych_mezow_.html


Temat: proszę zerknijcie na moje wyniki
aha zrobiła również CEA na komórki rakowe i wynik wyszedł tak: 0.714 norma - 2,5 a dla palących i to ja:( - 4,9) nie wiem również czy mam to świństwo ?? może powinnam mieć zero? co to oznacza?? czy ktos robił z was markery nowotworowe?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,83686237,83686237,prosze_zerknijcie_na_moje_wyniki.html


Temat: brak dalszych badań - rak jelita grubego
... to niewiele kosztuje a uzupełnia badania.Trzycyfrowy wynik crp może ale nie musi wskazywac na nowotwór lub ciężkie zakażenie a obecnoś luc powyżej 4.0% we krwi może sygnalizowa nowotworowe kłopoty z krwią/ale...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37372,89420281,89420281,brak_dalszych_badan_rak_jelita_grubego.html


Temat: ZA WYSOKIE MARKERY NOWOTWOROWE CO TO OZNACZA ???
ZA WYSOKIE MARKERY NOWOTWOROWE CO TO OZNACZA ??? Witam ! Lekarz podejrzewa mu mnie endometrioze i wysłał mnie na badania CEA, CA-125, CA-19,9 to sa markery nowotworowe i wyszły mi za duze. Tylko CEA w normie Co to moze oznaczać? Ze mam nowotwór ??
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,191,22194022,22194022,ZA_WYSOKIE_MARKERY_NOWOTWOROWE_CO_TO_OZNACZA_.html


Temat: CA125
the patient's clinical course. With surgical resection or chemotherapy, the level correlates with patient response. Thus, it is superior to other markers such as CEA. The CA125 is elevated in other ... is not itself useful in screening. Podwyzszone wartosci markera CA 125 moga wystepowac rowniez przy raku endometrium, trzustki, piersi, pluc czy jelita grubego ale wystepuja tez w czasie menstruacji, ciazy czy lagodnym przeroscie endometrium. 80% przypadkow raka jajnika objawia sie pdwyzszonym CA 125 podczas gdy w 20% marker bedzie w normie.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,88690586,88690586,CA125.html


Temat: Ciekawostki ze świata medycyny i nauki
Markery nowotworowe w rakach przewodu pokarmowego Amerykańskie Towarzystwo Onkologii Klinicznej zaktualizowało zalecenia dotyczące zastosowania markerów nowotworowych w rakach przewodu pokarmowego. Na łamach Journal of Clinical Oncology opublikowano nowe zalecenia Amerykańskiego Towarzystwa Onkologii Klinicznej dotyczące zastosowania markerów nowotworowych w rakach przewodu pokarmowego. Antygen rakowo-zarodkowy (CEA) pozostaje jedynym markerem rekomendowanym do stosowania w codziennej praktyce klinicznej u pacjentów z rakiem jelita grubego. W przypadku uogólnionego raka trzustki przydatne może być oznaczanie stężenia CA 19-9. Szczegółowe zalecenia dotyczące oznaczania stężenia CEA w surowicy u pacjentów z rakiem jelita grubego są następujące: 1) CEA nie jest rekomendowany jako marker w badaniach przesiewowych. 2) CEA może być oznaczany przed zabiegiem operacyjnym, jednakże nie ma wystarczającej liczby danych potwierdzających przydatność przedoperacyjnego stężenia CEA do planowania leczenia uzupełniającego. 3) Ozaczanie stężenia CEA po zabiegu operacyjnym powinno być wykonywane u pacjentów z chorobą w II i III stopniu zaawansowania klinicznego, jeżeli dany pacjent jest kandydatem do chrurgicznego lub systemowego leczenia nawrotu choroby. Oznaczenia powinny być wykonywane co 3 miesiące przez co najmniej 3 lata od leczenia pierwotnego. Stężenie CEA powyżej normy, które utrzymuje się w powtórzonym badaniu, jest wskazaniem do dalszej diagnostyki w kierunku nawrotu choroby, jednakże samo w sobie nie jest wystarczającym wskazaniem do podejmowania leczenia systemowego. Chemioterapia może powodować zwiększenie stęzenia CEA, zatem jego oznaczanie nie jest zalecane przed ukończeniem planowanego leczzenia uzupełniającego. 4) CEA jest markerem z wyboru w monitorowniu skuteczności leczenia systemowego u pacjentów z uogólnionym rakiem jelita grubego. Pierwsze oznaczenie powinno być wykonane w chwili rozpoczęcia leczenia, a kolejne – co 1-3 miesiące. Utrzymujący się wzrost stężenia CEA w poprównaiu ze stężeniem wyjściowym jest wskaźnikiem nieskuteczności leczenia, nawet w przypadku braku dowodów na progresję choroby w badaniach obrazowych. Należy zachować ostrożność w interpretowaniu zwiększenia stężenia CEA w czasie pierwszych 4-6 tygodni leczenia, zwłaszcza w przypadku zastosowania oksaliplatyny, z powodu występowania wyników fałszywie dodatnich (wzrost stężenia pod wpływem chemioterapii, przy braku progresji choroby). Nie jest rekomendowane stosowanie w rutynowej praktyce klinicznej u pacjentów z rakiem jelita grubego następujących markerów nowotworowych: 1) CA 19-9, 2) Ploidia DNA i analiza proliferacji (% komórek w fazie S cyklu ... 19-9 nie jest rekomendowany jako marker w badaniach przesiewowych. 2) CA 19-9 jako samodzielny test nie jest rekomendowany do określania możliwości przeprowadzenia leczenia operacyjnego lub do przewidywania jego wyników. 3) Zwiększenie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37372,43901807,43901807,Ciekawostki_ze_swiata_medycyny_i_nauki.html


Temat: Wszystko o markerach nowotworowych
Wszystko o markerach nowotworowych Co to są markery nowotworowe? Markery nowotworowe – są to białka, hormony, cząsteczki cukrowe, lipidy, ipt., których produkcja w komórkach nowotworowych jest znacznie wyższa niż w komórkach zdrowych. Niektóre markery mogą występować w dużej ilości (mieć wysokie miana) w życiu płodowym, a potem wraz z wiekiem zanikać. Markery nowotworowe mogą służyć do rozpoznania nowotworu, monitorowania jego wzrostu, określenia rodzaju i stopnia zaawansowania oraz miejsca pochodzenia. Mogą także służyć do monitorowania skuteczności leczenia chirurgicznego, farmakologicznego lub RTG. Markery nowotworowe dostarczają informacji na temat proliferacji (podziałów komórkowych), różnicowania oraz obumierania komórek nowotworowych. W jaki sposób bada się markery nowotworowe? Markery służące do monitorowania rozwoju guza i stosowane do diagnostyki nowotworowej należą do tzw. markerów krążących. Oznacza to, że są uwalniane do krążenia chorego, przez komórki nowotworowe, w wartościach mierzalnych. Ich poziom można oznaczyć w próbce krwi. Oznaczona wartość jest cechą osobniczo zmienną i zależy od wielu czynników, dlatego nie możemy jednoznacznie powiedzieć, że dana osoba choruje na nowotwór biorąc pod uwagę jednokrotne oznaczenie, w którym miano danego markera jest powyżej normy. Bardziej istotne są zmiany miana danego markera w czasie! Systematyczny, ciągły przyrost świadczy najprawdopodobniej o rozroście masy nowotworowej. Więcej komórek nowotworowych „produkuje” coraz to więcej odpowiedniego antygenu. Nagły skok z poziomu normalnego, do wysokich wartości przekraczających ustalone normy, nie koniecznie świadczy o procesie nowotworowym, a wręcz może sugerować ostry proces zapalny danego narządu, z którego te markery są uwalniane (np. markery OZT). Skąd się wzięły normy? Normy, jak to zwykle bywa, są statystycznie wyliczoną linią ... jest to najwyższe stężenie danego antygenu możliwe u zdrowego człowieka. Każdy marker cechuje się dwoma podstawowymi, charakterystycznymi parametrami: specyficznością i czułością. Specyficzność – jest to odsetek pacjentów zdrowych i z chorobą łagodną, u których wartości uzyskane w teście są ujemne, (czyli poniżej wartości progowej). Im niższy jest odsetek fałszywie dodatnich wyników, tym wyższa jest specyficzność danego markera. Czułość – jest to odsetek pacjentów z chorobą nowotworową, u których wartości uzyskane w teście są dodatnie. Im niższy odsetek fałszywie ujemnych wyników, tym czułość danego markera jest wyższa. Czynniki wpływające na czułość i specyficzność Czynniki ... końcowej diagnozie. W jaki sposób powinny być oznaczane poziomy markerów? Najważniejsza jest częstość oznaczania. co najmniej jednokrotne oznaczenie przed rozpoczęciem leczenia po leczeniu radykalnym monitorowanie przez pierwsze 3 lata co 2-3 miesiące; po tym okresie co 6 miesięcy w przypadku stwierdzenia wzrostu miana określonych markerów, monitorowanie powinno być dokonywane, co 2-4 tygodnie, a nawet częściej w czasie chemioterapii oznaczenie powinno dokonywać się przed każdym kursem leczenia oraz w przypadku zmiany metody leczenia, przed jej dokonaniem w czasie leczenia RTG – w połowie leczenia oraz po jego zakończeniu Przykłady markerów oznaczanych w nowotworach poszczególnych narządów Płuco TPA, NSE, CEA, TK, p53 Żołądek CEA, CA 72-4, CA 19-9 Okrężnica, odbytnica TPA, CEA, CA19-9, p53 Prostata PSA, IPSA, TPA, PAP Jądro AFP, TPA, hCG Wątroba AFP, TPA Czerniak S100 Jajniki CA 125, CA 72-4, TPA, AFP, hCG Trzustka, drogi żółciowe CEA, TPA, CA 19-9 Zwoje współczulne, rdzeń nadnerczy NSE, HVA, VMA Pęcherz TPA Mózg S100, NSE Tarczyca Tyreoglobulina, kalcytonina Pierś CEA, TPA, CA 15-3, uPA, p53, TK Szyjka macicy, nowotwory głowy i szyi SCC Prawidłowe stężenie nie wyklucza obecności nowotworu. Umiarkowane podwyższenie markerów występuje w chorobach nienowotworowych. Badanie markerów ma znaczenie pomocnicze i nie może zastąpić badania klinicznego. Na właściwe wnioski pozwalają jedynie stężenia markerów wykonywane seryjnie w określonych odstępach czasu i w tych samych warunkach testowania.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37372,39127319,39127319,Wszystko_o_markerach_nowotworowych.html


Copyright (c) 2009 izik portal | Powered by Wordpress. Fresh News Theme by WooThemes - Premium Wordpress Themes.